Terapi Nedir? Terapi Ne Demek?
Terapi kelime anlamı olarak iyileştirmek demektir. Ama terapi nedir sorusunun en iyi cevabı ruhsal sorunların iyileştirilmesi için yapılan müdahalelerdir demek doğru olur. Bu müdahaleler genel olarak konuşarak yapılır. Ve bu sebeple konuşma terapisi kavramı da kullanılır. Terapi ile hedeflenen şey psikolojik sorunları iyice tanımak, kaynağını bulmak ve bu sorundan kurtulmak için çözüm yolları bulmaktır.
Terapi sadece konuşmaktan mı ibarettir?
Terapi ekseriyetle konuşarak yapılsa da terapi konuşmadan ibaret değildir. Zaten mesele sadece konuşmak olsa, sorununuzu bir dost, arkadaş ya da aile yakınıyla konuşmak da çözerdi ve “terapist” gibi bu iş için özelleşmiş, bu alanda eğitim almış ve tecrübeli kişilere ihtiyaç olmazdı. Demek ki, terapi sadece konuşmaktan ibaret değildir. Belirli bir teknik çerçevesinde sorunlar analiz edilir, sebepleri anlaşılır. Farklı bakış açıları ile mesele ele alınır ve sizi sıkıntılarınızdan kurtaracak işe yarar olduğuna emin olduğumuz, binlerce kişide de faydasını gördüğümüz yöntemler ile çözüm bulunmaya çalışılır. Ve evet, hemen her zaman da çözüm bulunur ve sıkıntınızdan kurtulursunuz.
Hangi sorunlarda terapiye başvurmak gerekir?
Terapi deyince insanın aklına hemen bir hastalığım var mı ki terapi alayım gibi bir soru gelebilir. Bu soru kısmen haklıdır; çünkü mesela telefonunuzun bile bir sorunu yoksa tamire götürmezsiniz. Konu insan olunca da sadece “hastalık” düzeyinde ciddi bir sorun varsa terapiye gidilmesi gibi bir düşüncenin akla gelmesi doğaldır. Ama şöyle düşünün, telefonunuz arama yapıyor ama şarj olurken çok ısınıyor. Ve bu ısınma giderek artıyor ve bir gün ya batarya patlayacak ya da telefon ısındığı için bozulacak. O zaman telefon işlerini iyi yapsa da ısınması bir problemdir ve onun da düzeltilmesi gerekir. Terapi de böyledir. Obsesif Kompülsif Bozukluk, Yeme Bozukluğu, Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu gibi belirgin klinik tablolardan tutun da, ara sıra gelen sıkılma hissi, sürekli erteleme alışkanlığı gibi hastalık kadar şiddetli olmayan durumlara kadar her konuda terapi yapılır. Sürekli erteleme alışkanlığı hedeflere ulaşmanızı engeller ve uzun vadede, patlayan telefon bataryası gibi, depresyon olarak patlayabilir. Bu kapsamda, onun için de terapi almak gerekir. Ve terapiye gelmek için hasta olmayı beklememek gerekir.
Terapi Kaç Seans sürer?
Terapiye gelmeye karar verdiniz diyelim. Doğal olarak şu soruyu sorarsınız: Ne zaman iyileşeceğim. Bu sorunun iki cevabı var: İlk seanstan itibaren iyileşmeye başlarsınız. Ve terapinin ne kadar süreceğine terapistle beraber siz karar verirsiniz. Kimi zaman iki üç seansta bile panik atak düzelirken kimi zaman da panik atak irdelenirken altında onu besleyen dayanıksızlık şeması, kötü bir geçmiş veya ilgisiz bir eş bulunabilir. O zaman onları da ele almadan iyileşemezsiniz. Yani herkesin hikayesi farklı, herkesin iyileşme serüveni farklıdır. Güzel haber ise, ilk seansla beraber bile iyi hissetmeye başlarsınız.
Online terapi diyorlar, Online Terapi Nasıl Oluyor? İşe yarar mı?
Pandemi süreciyle beraber evden çalışma ve online eğitim gibi kavramlar hayatımıza girdi. Ama bundan çok daha öncesinden, 90’lı yıllardan beri terapiler ihtiyaç halinde online yapılıyor ve online görüşme ile yüz yüze terapi arasında hiçbir fark olmadığı görüldü. Dahası, bazı durumlarda online terapi daha faydalı bile olabiliyor. Ve daha konforlu. Evde pijama giyerken terapi almak fikri cazip gelebilir size de!
Neden Papillon’u Seçmeliyim?
Yazıyı buraya kadar okuduysanız terapi fikrine ısınmış olmalısınız. Peki tamam, terapiye gitmeye karar verdiniz, nereden alacaksınız terapiyi? Terapist seçerken de terapi merkezini seçerken de aklınızdan bulundurmanız gereken üç husus var:
- Terapistim benim sorunumla ilgili gerekli yetkinliğe sahip mi?
- Mahremiyete yeterince özen gösteriyorlar mı?
- Anlaşıldığımı hissedebiliyor muyum?
Papillon’da bizler, her birimiz alanında uzman terapistleriz. İyi birer insan olmayı hedefliyoruz ve bu yüzden işimizi de iyi yapmalıyız, buna inanıyoruz. Bu amaçla merkezimizdeki terapistlerimiz olarak hepimiz, empati becerisi, tecrübe, mahremiyete saygı, terapi alanındaki eğitim becerileri gibi konularda uzun ve detaylı bir değerlendirmeden geçirerek seçiliyoruz. Papillon oldukça seçici ve kurum misyonuna sadık bir terapi merkezi. Siz de terapistinizi seçerken bu kriterlerden geçirerek seçmeye çalışırsanız iyileşmek mümkün!
Çalışma Alanlarımız:
Depresyon
Anksiyete/Kaygı Bozuklukları
Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB)
Kişilik Bozuklukları
Travma Sonrası Stres Bozukluğu
Panik Bozukluk
Öfke Kontrolü
Fobiler
Sınav Kaygısı
Kayıp ve Yas Süreci
Yeme ve Uyku Bozuklukları
İlişki Sorunları
Özgüven Problemleri
İş Yeri Problemleri
İletişim Problemleri
Bağımlılık
Ankara Papillon Akademi psikiyatri ve psikolojik danışmanlık merkezimizden randevu almak için aşağıdaki butonu tıklayabilirsiniz.