Aile ve Çift Terapisi
Evlilik Nedir?
Yapıldığı zaman evlere bereket, insanlara mutluluk ve keyif verdiğine inanılan iki insanın hastalıkta, sağlıkta iyi günde ve kötü günde, ölüm onları ayırana kadar el ele gönül gönüle tüm zorlukları aşacaklarına inandıkları bir hayat ortaklığıdır. Evlilik ruhsal, fiziksel, cinsel, zihinsel parçalardan oluşan bir bütündür. Bu bütünün tüm parçalarının tamamen uyum içerinde olduğu ya da iletişim kazasının yaşanmadığı bir evlilik ise neredeyse yok gibidir. Yine de birlikteliklerde acımasızca eleştirmek, küçümsemek, azarlamak, kıyaslama yapmak, değişime zorlamak, sorunları görmezden gelmek, Sorumlulukları paylaşmamak, cinselliği ihmal etmek, anne baba olunca karı koca olmayı unutmak, sevginin en büyük düşmanlarındandır. Ayrıca çiftlerden birinin yalnızca kendini düşünüp diğerini hiçe sayarak yaptığı tercihler , harcamalar, yerine getirmeyip diğerinin üzerine yıktığı sorumluluklar adaletsizliği doğurur.
Evlilik Terapisi Nedir?
Evlilik terapisi evlilikte neyin iyi gitmediğinin anlaşıldığı, ne yapılırsa iyi gidebileceğinin ve ortak çabanın gösterildiği ya da gösterilmediği, bundan sonra da yolun beraber mi yoksa ayrı mı gidileceği konusunda bir kararın netleştiği bir süreçtir. Aile terapisine anne, baba, çocuk ya da diğer aile üyelerinin de katılımı gerekebilir.
Evliliklerinde uyum, ayar ve iletişim sorunu yaşayan çiftlerin konuyu aralarında samimiyetle konuşmak çok önemli bir adımdır. Çoğu zaman çiftler bunu tek başına başaramaz. Evlilik ve aile terapileri eşlerin bütün çabalarına rağmen çözüme kavuşturamadıkları sorunlarını ortadan kaldırmak için eşlere yardım amaçlı düzenlemelerdir. Eşinizi değiştirmekten çok kendinizi değiştirmeye çabalamanız aile terapisinin daha başarılı olmasını sağlar. Aile terapisinin bir mucize olmadığını sizin ve eşinizin çabasıyla bir noktaya ulaşacağını aklınızdan çıkarmamanız, terapinin daha faydalı olması için çok önemlidir. Çift terapisi çözüm odaklıdır. Terapiye gelen çiftler kendileri, eşleri ya da diğer aile üyeleri hakkında daha fazla şey öğrenirler. Bunun yanında yenide oluşturdukları sağlıklı iletişim yöntemlerini sonraki hayatlarına da genelleyerek zor durumların üstesinden gelebilecek içsel kaynaklara ulaşır.
Evlilikte Sorunlar Neler Olabilir?
Bağımlılık, sorumsuzluk, özgürlüklerin kısıtlanması, kıskançlık, öfke kontrol bozukluğu veya güvensizlik, evlilik dışı ilişkiler, cinsel sorunlar, ayrılıklar, zayıf iletişim ya da aile içi kötü muamele ,vücut imajı kaygıları, sosyal rollerdeki değişiklik ve uyum güçlükleri, kızgınlık, suçluluk, kürtaj, gebelik, doğum, düşük veya çoçuk ve ergenlerde davranış bozuklukları, okul problemleri, alkol ve madde kullanımı, duygusal istismar, ihmal ve şiddet, aile yaşantısında değişiklikler ( iş değişikliği, taşınma v.b.) anksiyete ya da depresyonu da içeren duygusal bozukluklar, ebeveynlik becerileri, psikoseksüel zorluklar, evlat edinme, üvey ebeveyn ve çocuk ilişkileri, kendine zarar verici davranış, iş stresi, ekonomik problemler çiftler ya da bireyler için tartışma konusu olabilir. Ailelerin yaşadığı; hastalık, yangın, deprem, ağır hastalıklar, işsiz kalma, iflas, aile büyükleri nedeniyle yaşanan çatışmalar, aldatma, bağımlılık v.b. gibi sıkıntılı durumlarda aile ilişkilerini iyileştirmeyi hedeflemek, aile evlilik terapisi daha mutlu ve olumlu bir çözüm için uygun bir adımdır.
Aile toplumun temel yapısıdır. Sağlıklı aile yapısında büyüyen çocuklar sağlıklı bir toplum ve sağlıklı nesiller demektir.
Hiçbir evlilik mükemmel ve sorunsuz olamaz ve farklı kültür ve ailelerden gelen bir çiftseniz eğer, zaman zaman fikir ayrılıkları, tartışmalar ve sıkıntılar da yaşıyor olabilirsiniz. Huzurlu ve tatmin edici bir ilişkinin çiftlerin için fiziksel ve ruhsal sağlıkları açısından son derece faydalı olduğu gerçeğini göz ardı etmeyin. Aşkın yerini sevgi almıyorsa, çift birbirlerini ve birlikte yaşamayı sevmeyi başaramıyorsa destek almaları gerekmektedir.
‘’Evlilik iki şeye bağlıdır. Birincisi doğru insanı bulmaya, ikincisi doğru insan olmaya’’ der Mevlana ve ekler ‘’küsmek ve darılmak için bahaneler aramak yerine sevmek ve sevilmek için çareler arayın.
Ankara Papillon Akademi psikiyatri ve psikolojik danışmanlık merkezimizden randevu almak için aşağıdaki butonu tıklayabilirsiniz.