Cinsel Kimlik Bozuklukları
Cinsel kimlik bozukluklarının nedenleri arasında biyolojik, genetik, ailesel, sosyal ve kültürel etkenler bulunmakta ve bunların birlikte rol oynadığı düşünülmektedir. CKB yaygınlık oranının %2.3 olduğu bulunmuştur. Kliniğe başvuru oranları erkek çocuklarında daha yüksektir.
Okul öncesi dönemde erkek çocukları kız kıyafetleri giyebilir, oyunlarda anne rolünü üstlenebilirler, kız çocukları ise erkek kıyafetleri giyme konusunda ısrarcı olabilmektedir. Bu dönemin normalde kısa ve geçici olması gerekmektedir. Okul dönemi ile birlikte bu tür davranışların sona ermesi beklenir. Cinsel kimlik bozukluğunda ise çocukluğun ilk zamanlarından başlayarak sürekli bir biçimde karşı cinse özgü oyunlar, oyuncaklarla ilgilenir ve davranışlarda bulunurlar. Yapılan çalışmalara göre cinsel kimlik sorunu yaşayan çocukların birçoğunda 4 yaşından önce bu davranışların olduğu bulunmuştur. Çevrenin müdahalesi olsa bile çocuklar istekleri konusunda ısrarcı olurlar. Çoğunlukla aileler bu durumu fark edip, geçici olduğunu düşünerek önemsemezler. Bu durumun uzun sürmesi halinde ailelerden bazıları kaygılanırken, bazıları görmezden gelmeye devam eder. Çoğu aile kabul etmek istemez ya dabu durumla yüzleşmekten kaçınır. Bu çocuklar ya da ergenler damgalanmaya, dışlanmaya, şiddet ve aşağılanmaya maruz kalabilmektedir.
Tedavi sürecinde, aile ile birlikte çalışmak, durumu beraber değerlendirmek çok önemlidir. Papillon Akademi bünyesindeki ruh sağlığı çalışanlarımız bu konuda profesyonel destek sağlamaktadır.
Ankara Papillon Akademi psikiyatri ve psikolojik danışmanlık merkezi uzmanlarımız hakkında detaylı bilgi ve randevu almak için aşağıdaki butonları tıklayabilirsiniz.