Davranım Bozukluğu

Çocuk ve ergenlerin, kurallara, toplumsal normlara uymaması ve diğerlerinin temel haklarına zarar verme şeklinde davranışlar sergilemesi olarak tanımlanmaktadır. Çocuklarda davranım bozukluğu görülme sıklığı %2’dir ve erkeklerde daha fazla görülür.

Davranım bozukluğu olan bireyler, genellikle suçluluk duymaz ya da pişman olmaz ve empati kurma yetenekleri daha az gelişmiştir. Davranım bozukluğu tanısı alan ergenlerde öfke duygusu, agresif ve yıkıcı davranışlara sebep olabildiğinde uygun müdahaleler ile kontrol altına alınmazsa; depresyon, intihar, madde kötüye kullanımı, saldırganlık, şiddet ve suç işleme gibi sonuçlara yol açabilir. Öfke genellikle psikolojik müdahaleler yoluyla kontrol altına alınabilir.

Davranım bozukluğu farklı dönemlerde ortaya çıkabilir. Çocukluk çağında ortaya çıkan davranım bozukluğu daha kalıcıdır ve başka psikiyatrik rahatsızlıklara neden olma açısından daha fazla risk taşır. Davranım bozukluğu çocuklarda şu belirtilerle görülebilir; insanlara ve hayvanlara karşı acımasız davranıp şiddet uygulama, sürekli bir kavgaya dahil olma hali, okuldan ve evden kaçma, yalan söyleme, gasp etme, yangın çıkarma, herhangi birini cinsel eyleme zorlama, zarar verici eşya taşıma sık karşılaşılan durumlardır.

Davranım bozukluğunda tedavinin en önemli kısmı, ailenin ve çevrenin çocuğa karşı nasıl davranmaları gerektiği konusunda bilgilendirilmesidir. Tedavide, aile, psikiyatr, psikolog ve okul işbirliği içinde olursa tedaviden olumlu sonuçlar alınması kolaylaşır. Konu ile ilgili Papillon Akademi bünyesindeki ruh sağlığı çalışanlarımızdan destek alabilirsiniz.

Ankara Papillon Akademi psikiyatri ve psikolojik danışmanlık merkezi uzmanlarımız hakkında detaylı bilgi ve randevu almak için aşağıdaki butonları tıklayabilirsiniz.