Beslenme Nedir?
Beslenme, canlılığın gereklerini yerine getirmek için gerekli olan maddeleri, canlı dışı ortamdan edinme faaliyetine verilen isimdir. Sağlığı korumak, geliştirmek ve yaşam kalitesini yükseltmek için vücudun gereksinimi olan besin öğelerini yeterli miktarda ve uygun zamanlarda almak için bilinçli yapılması gereken bir davranıştır.
Sağlıklı Beslenme Nedir?
Sağlıklı beslenme vücudumuzu oluşturan hücrelerin doğru ve düzenli çalışabilmesi için gerekli olan besin öğelerini (karbonhidrat, protein, yağ, vitamin, mineral ve su)yeterli ve dengeli miktarda almaktır. Sağlıklı beslenme yeterli ve dengeli beslenme ile bedensel sağlığın korunduğu bir disiplindir.
Diyet Nedir?
Diyet, temelde bir insan ya da başka bir organizma tarafından tüketilen veya tüketilmeyen yiyeceklerin toplamıdır. Belirli besinleri ağırlıklı yeme düzenine diyet adı verilmektedir.
Sağlıklı Beslenme Neden Önemlidir?
Sağlıklı yaşamın temel kuralı besinlerin dengeli ve yeterli ölçüde alınması ve vücutta uygun şekilde kullanılmasıdır. Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarlarda alınması ve vücutta uygun şekilde kullanılmasına “YETERLİ VE DENGELİ BESLENME” denir. Sağlığın korunmasında ve hastalıkların önlenmesinde yeterli ve dengeli beslenme temeldir.
Besin öğelerinin vücuda yetersiz, aşırı ya da dengesiz miktar ve sıklıkta alınması sağlıklı beslenme rutinini bozarak kişinin başta fiziksel durumu olmak üzere tüm yaşamsal parametrelerini negatif yönde etkileyebilir.
Yeterli ve Sağlıklı Beslenen Kişiler;
-Sağlam ve sağlıklı bir görünüştedir,
-Hareketli ve esnek bir bedene,
-Güzel bir cilde, canlı ve parlak saçlara ve gözlere,
-Kuvvetli ve gelişimi normal kaslara,
-Çalışmaya istekli kişiliğe,
-Boy uzunluğuna ve yaşa uygun vücut ağırlığına,
-Normal zihinsel gelişime,
-Sık sık hasta olmayan bir yapıya sahiptir.
Yetersiz ve Dengesiz Beslenen Kişiler;
-Hareketleri ağır ve isteksiz,
-Sağlıksız genel görünüşte (aşırı zayıf veya şişman),
-Pürüzlü, kuru, sağlıksız cilt yapısına,
-Şişman veya zayıf vücut yapısına,
-Ruh hali bozukluklarına,
-Adaptasyon sorunlarına,
-Sindirim şikayetlerine,
-Genel vücut ağrılarına,
-İştahsız, yorgun, isteksiz, bir yapıya sahiptir.
Sağlıklı Beslenme ve Diyet Takibi Nasıl Yapılır?
Sağlıklı beslenme disiplini oluşturabilmek için tüm sağlık verileri ve beslenme öyküleri bir diyetisyen tarafından değerlendirildikten sonra gerekli antropometrik ölçümler (boy, kilo, bel/kalça oranı, üst orta kol çevresi vb.) ve vücut analiz cihazları ile yapılan ölçümler (yağ, kas, su ağırlıklarıyla metabolizma hızı ölçümü) doğrultusunda bireylerin yaşam tarzına uygun kişiye özel beslenme programları hazırlanmaktadır. Ve bu programlar kişinin antropometrik ölçümleri, sağlık verileri ve uygulanabilirliği açısından düzenli aralıklarla takip edilmektedir.
Sağlıklı Beslenme ve Diyet Programları Nelerdir?
-Zayıflama
-Kilo Alımı
-Kilo Kontrol ve Takibi
-Hastalıklarda (Diyabet, hiper lipidemi, metabolik hastalıklar, böbrek hastalıkları, sindirim sistemi hastalıkları vb.) Diyetler
-Sağlıklı Beslenme Danışmanlığı
-Bağırsak Dostu Diyetler
-Depresyonda Beslenme
-Psikodiyet (Psikolog-Diyetisyen İşbirliği Seansları)
-Yeme Bozuklukları (Bulimia, Anoreksia Nervoza) Takibi
-Obezite Tedavisi
-Gebe, Emzikli ve Bebek Beslenmesi
-Çocuk ve Adölesan Beslenmesi
-Sporcu Beslenmesi
Psikodiyet Nedir?
Her geçen gün bir yenisi eklenen bilimsel çalışmalar, sağlıklı beslenmenin akıl sağlığı için temel bir gereklilik olduğunu ortaya koyuyor. Yine bu çalışmalar gösteriyor ki, kronik stres, kaygı bozuklukları, majör depresif bozukluklar, otizm spektrum bozuklukları, bipolar bozukluk ve hatta şizofreni gibi psikiyatri kondisyonlar da beslenme biçimimizden etkileniyor. Beslenme ve ruhsal durum arasında ayrılmaz bir bağ var. Psikodiyet; biyopsikososyal açıdan beden, beyin, ruh ve çevre etkileşimini inceleyen bilimsel diyet programıdır. Psikodiyet içerisinde hem diyet hem de psikoloji alanını barındıran multidisipliner bir programdır.
Psikodiyetin Amacı Nedir?
Temel amaçları arasında ideal kiloya ulaşılması ve korunması, sağlıklı beden algısının oluşturulması, özgüven geliştirme ve sorun çözme becerileri bulunmaktadır.
Sağlıklı Beslenme ve Diyet Programları Sonunda Ne Amaçlar?
Sağlıklı beslenme ve diyet programları sonunda, kişilerin genel sağlık durumları ve yaşam tarzları çerçevesinde sağlıklı ve düzenli beslenme alışkanlıklarını kazanmış ve ideal kilolarına ulaşarak korumayı sürdürebilir olmasını amaçlar.
Ankara Papillon Akademi psikiyatri ve psikolojik danışmanlık merkezi uzmanlarımız hakkında detaylı bilgi ve randevu almak için aşağıdaki butonları tıklayabilirsiniz.