ŞEMA TERAPİ NEDİR?
Şema Terapi adını şema dediğimiz kavramdan alır. Şema kavramı, mizacımız ve çocukluk yaşantılarımızla oluşan dünyayı algılama şeklimizdir. İlişkilerde sürekli karşımıza kötü insanların çıkması veya sürekli depresif olmamız, çabuk öfkelenen ya da tam tersi sürekli pısırık olmamız bu şemaların ürünüdür. Ya da kendimizi hep ezik hissetmemiz de. Bir türlü geçmeyen boşluk hissi zamanında karşılanmayan sevilme ihtiyacımızın bir sonucu olabilir. İşte tüm bu işlev bozucu şemaların işlenmesi, yani bir manayla çocukluğunuza inmek, şema terapi ile olur.
ŞEMALAR NASIL OLUŞUR VE BENİ NASIL ETKİLER?
Örneğin, sürekli eleştiren, pek sevgi göstermeyen bir ebeveynle büyüyen ve hassas bir yapıya sahip bir çocukta zamanla kusurluluk şeması gelişir. Çünkü çocuk ebeveynim de bir şeyi beğenmiyor diye algılamaz o yaşta. Her şeyi kendiyle ilgili yorumlar. Mesela burada “demek ki ben kusurluyum, kendimi düzelteyim” der. Bu o yaşlarda çocuğun algılaması içinde sevilebilir olmasına hizmet eder. Ama yaş ilerledikçe mesele değişir.
Kusurluluk şemasına sahip biri sürekli depresyon ve kaygı bozukluğu yaşar. Ya da sosyal fobik olur. Ya da ilişkilerinde yeterince beğenilmeyeceğini, sevilmeyeceğini düşünür. Onu seven biriyle birlikte olunca da bu sevgide bir art niyet arar. Çünkü içten içe yeterince sevilmeyeceğine inanıyordur. Kusurludur.
Bu örnek üzerinden şemanın insanı nasıl etkilediğini anlayabilirsiniz.
PEKİ ŞEMA TERAPİ’DE NE YAPILIYOR?
Kimi zaman siz geçmişin sizdeki etkisini fark eder ve terapiste şöyle bir geçmişim var ve bundan şöyle şöyle etkileniyorum diye gidersiniz. Kimi zaman da bir türlü geçmeyen depresyon, tekrarlayan ilişki sorunları, bir anda artık hayatın anlamını yitirmesi gibi çözümsüz gibi görünen bir sorunla başvurduğunuz terapist sizi terapiye yönlendirir.
Şema Terapi’de hem güncel yaşantılarınız hem de geçmişiniz beraber ele alınır. Sorunun kaynağının ne olduğunu araştırırız. Sonra da bu şemalar nasıl tetikleniyor, nasıl düzeltilir gibi yaklaşımlarla sizi kötü geçmişinizden kurtarabiliriz, buna bakarız. Şema Terapi bu anlamda hem Bilişsel Davranışçı Terapi’den hem de Dinamik Psikiyatri’den devşirilen karmaşık yöntemlerle terapiler üstü bir model olarak çalışır.
GEÇMİŞİ DEĞİŞTİREMEYİZ, NASIL İYİLEŞECEĞİM Kİ?
Evet, geçmişi değiştirmek mümkün değil. Ama zaten amacımız da geçmişi değiştirmek değil. Kimi zaman onunla hesaplaşıp o defteri kapatmanıza yardımcı olmaktır. Kimi zaman da geçmişin her an ensemizde gezen o tatsız nefesini kısmak yeterli olur. Bu bile iyileşmenizi sağlar. Yani geçmiş değişmese de geleceği değiştirmek mümkün.
ŞEMA TERAPİ KAÇ SEANS SÜRER?
Şema Terapi, yukarıda da bahsettiğimiz gibi tedavisi zor durumlar için üretilmiştir. Peki nedir bu durumlarda tedaviyi zorlaştıran? Şemalar zamanla cildimiz gibi bizim bir parçamız haline gelmiştir. Bu yüzden de değişmesi oldukça zordur ve zaman alır. Ama bir defa iyileşme başladıkça, tetiklenmelerden kurtuldukça giderek iyiye gider ruh haliniz. Her gün bir öncekinden iyi hissedersiniz. Yıllardan beri sırtınızda taşıdığınız yükü gidermek de yıllar almasa da ciddi zaman ister. İyi haber: Eninde sonunda bu yükten kurtulursunuz.
NEDEN PAPİLLON?
Şema Terapi karmaşık ve gerçekten uygulanması zor bir yöntemdir. Bu sebeple Uluslararası Şema Terapi Enstitüsü (ISST) dışında kimse ülkemizde bu eğitimi veremiyor. Bu bağlamda, Şema Terapi almaya karar verdiğinizde terapistinizi bu açıdan da değerlendirmekte fayda var. Terapistlerimizden Uzm. Dr. M. Sinan Aydın ISST sertifikalıdır ve uzun zamandır hemen hemen uygulanabileceği tüm alanlarda Şema Terapi tecrübesine sahiptir. Daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Ankara Papillon Akademi psikiyatri ve psikolojik danışmanlık merkezi uzmanlarımız hakkında detaylı bilgi ve randevu almak için aşağıdaki butonları tıklayabilirsiniz.