Sınav Kaygısı
Sınav kaygısı; öncesinde öğrenilen bilginin sınav sırasında etkili bir biçimde kullanılmasına engel olan ve başarının düşmesine yol açan yoğun kaygı durumudur. Öğrencinin başarısında düşüş gözlenmesi ya da çok çalışmasına rağmen düşük performans, ders çalışmanın ertelenmesi, dikkat dağınıklığı ve odaklanamama, mutsuzluk, kendine güvende azalma görülebilir. Karın ağrısı, mide bulantısı, terleme, uyku düzensizlikleri, iştahta artma ya da azalma gibi fiziksel yakınmalar eşlik edebilir. Sınava yüklenen anlam, aile ve çevre baskısı, mükemmeliyetçi kişilik yapısı, doğru ders çalışma stratejisinin oluşturulamamış olması ve ders yükü sınav kaygısının oluşmasına neden olabilir.
Kaygıyla başa çıkabilmek için varlığını kabul etmek ve kaygıyı bastırmamak gerekir. Temelinde neler olduğu değerlendirilmeli ve sorun giderilmelidir. Öğrencinin temel inançları sorgulanmalı ve yeni bir bakış açısından ele alınmalıdır. Sınav anında nefes ve gevşeme egzersizleri, dikkati artırma yöntemlerine başvurulabilir. Aileler çocuğu başkalarıyla kıyaslamamalı, sınav sonuçlarına göre olumsuz değerlendirmelerde bulunmamalıdırlar. Ailelerin beklentisi ve baskısı öğrencileri sınav kaygısı yaşamasında etkilidir.
Sınav kaygısı, depresyon, anksiyete, uyku bozuklukları gibi bir ruhsal bozukluğu sebep olmuşsa psikiyatrik destek almak düşünülebilir. Papillon Akademi bünyesindeki uzmanlarımız bu konuda size profesyonel destek vereceklerdir.
Ankara Papillon Akademi psikiyatri ve psikolojik danışmanlık merkezi uzmanlarımız hakkında detaylı bilgi ve randevu almak için aşağıdaki butonları tıklayabilirsiniz.