YEME BOZUKLUKLARI

Giderek değişen vücut algıları ve her bireyin kendini tek bir vücut kalıbına sokma çabası bizleri psikolojik olarak ne kadar etkiliyor? Kendimizi normalde alışık olduğumuzdan farklı beslenme alışkanlıklarına yönlendirmek ve çoğu zaman bu zorlu beslenme alışkanlıklarımızı uzun vadede sürdürememek bizim için hem fiziksel hem de psikolojik olarak çok yorucu olabilir. Hatta beslenme alışkanlıklarımız, sanılanın aksine psikolojimizi daha doğrudan etkiler. Dolayısıyla yeme bozukluklarıyla ilgili bilmemiz gereken ilk ve en önemli şey, yeme bozukluğuna sahip olan bireylerin bunu isteyerek tercih etmemesidir. Birey elinde olmadan kendilik algısını o kadar değiştirir ve kendini o kadar zorlar ki bu durum en sonunda kişinin istese de önüne geçmeyeceği ve neredeyse ölümcül olabilecek bir ruhsal bozukluğa yol açar.

Yeme bozukluğu adı üstünde, ruh haline ve düşünceye bağlı olarak gelişen yemek yeme davranışındaki bozukluktur. Yaygın yeme bozuklukları anoreksiya nervoza, bulimia nervoza ve tıkınırcasına yeme bozukluklarıdır.

ANOREKSİYA NERVOZA

Anoreksiya nervoza hastaları aşırı sağlıksız derecede zayıf olsalar da kendilerini kilolu olarak algılarlar. Yani vücut algıları oldukça bozulmuştur. Bu yüzden gün içinde sürekli tartılırlar ve kendilerini çok ciddi derecede yemek yemekten mahrum bırakırlar. Tüm bunların yanında ağır egzersizler yaparlar ya da kendilerini kusmaya zorlarlar.

BULİMİA NERVOZA

Bulimia nervoza hastaları sık sık belirli aralıklarla nükseden çok büyük miktarlarda yemek yeme atakları geçirirler ancak bu esnada kontrolü tamamen kaybetmişlerdir. Atakların hemen ardından ise büyük bir suçluluk duygusu hissederler ve ağır egzersizler yaparlar, kendilerini kusmaya zorlarlar ya da müshil ilaçlarıyla fazlaca yedikleri besinleri vücutlarından atmaya çalışırlar. Bulimia hastaları normalden hafif, normal kiloya ya da normalden fazla kiloya sahip olabilirler. Hastalar, kendilerini kusmaya zorladığı için vücutta oluşan elektrolit dengesizliği, saç ve tırnak dökülmesinden kalp krizine kadar zararlı etkilere sebep olabilir.

TIKINIRCASINA YEME BOZUKLUĞU

Bu hastalığa sahip olan bireyler yeme davranışları üzerindeki kontrolü tamamen kaybetmişlerdir. Bulimia nervozanın aksine, kontrolsüz yeme atakları kusmayla ya da müshil ilaçlarıyla sonlanmaz. Bu yüzden bu bozukluğa sahip bireyler aynı zamanda fazla kilolayla ya da obeziteyle karşı karşıyadırlar. Tıkınırcasına yeme bozukluğundaki bireyler, aç olmasalar bile yemek yeme davranışını gösterirler ve bunu engelleyemezler.

Ankara Papillon Akademi psikiyatri ve psikolojik danışmanlık merkezi uzmanlarımız hakkında detaylı bilgi ve randevu almak için aşağıdaki butonları tıklayabilirsiniz.

                      

KAYNAKÇA : 

National Institute of Mental Health. (2019, February 5). NIMH » Eating Disorders. Retrieved from Nih.gov website: https://www.nimh.nih.gov/health/topics/eating-disorders/index.shtml

Parekh, R. (2017). What Are Eating Disorders? Retrieved from Psychiatry.org website: https://www.psychiatry.org/patients-families/eating-disorders/what-are-eating-disorders