Psikolog Nedir, Psikolog ve Psikiyatrist Arasındaki Fark Nedir? Ne İş Yaparlar?
Çoğu kişi ciddi bir patolojik durumu olmadığı sürece terapiye ihtiyacı olmadığını düşünür. Ancak psikoloji bilimi geliştikçe psikoterapi artık sadece patolojik bir bozukluğun tedavisinde kullanılmaktan çok daha büyük bir işlevsellik kazandı.
Her birey hayatı boyunca gerek ufak tefek gerekse sarsıcı olaylarla başa çıkmak zorunda kalabilir. Psikolojik sağlamlık, savunma mekanizmaları, sosyal destek gibi etmenlerle bu zorlukların üstesinden gelinebilir ancak bazı durumlar kişilere tek başlarına kaldırabileceklerinden daha ağır gelmektedir. Bunun yanı sıra, ufak bir mesele bile olsa psikolojik yardım alarak üstesinden gelmek çok daha az yorucu olacaktır.
Psikoterapi, kişilerin duygu, düşünce ve davranışlarındaki sorunların çözümünü, ruh sağlığının geliştirilmesini ve korunmasını amaçlar. Kişinin düşmüş duygu durumuna, problemlerine, kişisel gelişimine ve davranışsal problemlerine, danışan ve psikoterapist iş birliğiyle çözüm aranması psikoterapi olarak tanımlanır. Çeşitli teknikler yardımıyla danışanın hayatını daha işlevsel hale getirmek amaçlanır.
Psikoterapi teknikleri ile ilgili yazımız için linke tıklayabilirsiniz.
Psikoterapist genel olarak ruh sağlığı uzmanlarına verilen bir isimdir. Gerekli eğitimleri tamamlamış psikiyatrlar, psikologlar ve psikolojik danışmanlar psikoterapist ismini kullanabilirler. Terapi süresince danışanla beraber, danışanın ruh sağlığını iyileştirmek veya korumak amaçlı çeşitli teknikler yardımıyla tedavi planını uygulayan kişidir. Bu meslekler arasındaki farklar neler ve terapi almak istediğinizde hangisine başvurmalısınız sorularının cevapları için ise yazımızın devamını okuyabilirsiniz.
Psikolog, ‘ruhbilimci’ anlamına gelip insanların duygu, düşünce ve davranışlarındaki değişimleri inceler. Bu unvana sahip olabilmek için üniversitelerin psikoloji bölümlerinde 4 yıllık lisans eğitimlerini tamamlamaları gerekir.
Psikologlar da psikiyatristler gibi kendi uzmanlaştıkları alanlardaki hastalıklara bakabilirler. Öte yandan psikologlar ilaç yazamadıkları için ilaç kullanılması gereken durumlarda bir psikiyatrist ile birlikte çalışan psikologlar daha çok tercih edilebilir. Aynı zamanda psikolog ve psikiyatrist aynı kurumda bulunduğunda verim çok daha fazla olacaktır. Psikologlar, uzmanlaştıkları alana göre yaygın olarak
-Kaygı Bozukluğu
-Depresyon
-Sosyal Fobi
-Bağımlılık
-Uyku Bozuklukları
-Yeme Bozuklukları
-Şizofreni
-Cinsel İşlev Bozuklukları
-OKB
-Panik Atak
-DEHB ile ilgilenebilirler.
Psikologlarımız ve psikiyatristlerimizden oluşan ekibimizi görüntülemek için buraya tıklayabilirsiniz.
Psikolog unvanı yalnızca psikoloji bölümü mezunlarına verilir. Yani üniversitelerin psikoloji bölümünde 4 yıl süreyle eğitim alınması gerekir. Psikoloji lisans eğitimini tamamladıktan sonra, tercihen klinik psikoloji alanında yüksek lisans yaparak süpervizyon ile danışan görmeleri terapi anlamında uzmanlaşabilmeleri için gereklidir. Bu eğitimlerin sonunda, terapilerini yüz yüze ve online şekilde yürütebilirler.
Psikoloji lisansını tamamladıktan sonra 2 yıl süreyle klinik psikoloji yüksek lisansını tamamlayan kişiler, uzman klinik psikolog unvanını alır. Ankara’da uzman klinik psikolog arayışınız varsa ekibimizi görüntülemek için linke tıklayabilirsiniz .
Psikolog maaşları gibi psikolog ücretleri de terapist, terapi merkezi, psikolog muayenehanesi, psikiyatri kliniği gibi koşullara göre değişiklik gösterir. Ayrıca seans süresi, kullanılacak yöntem, yaşanılan şehir, psikoloğun uzmanlığı ücretleri belirleyen en önemli unsurlardandır Genel itibarıyla bakıldığı zaman 200-1000 TL arasında değişmektedir.
1- Psikoloğunuzun öncelikle mezun olduğu bölümün psikoloji olduğundan emin olduktan sonra;
- Akademik geçmişi
- Unvanları
- Verdiği hizmetlerin bilimsel temelleri ve sonuçları
-Yayınları ya da araştırma sonuçları ile ilgili bilgi edinebilirsiniz.
2- 4 yıllık Psikoloji lisans eğitimini tamamladıktan sonra hangi alanda uzmanlık aldığına bakabilirsiniz.
3- Destek almak istediğiniz konuyla ilgili psikoloğunuzun yeterliliği hakkında ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.
4- Psikolog- danışan uyumu çok önemlidir. Sizi anlamasına, beraber çalışmak için motivasyonunuzun olmasına dikkat etmelisiniz.
5- Şu soruları sorabilirsiniz, hangi terapi yöntemini kullanıyorsunuz? Bu yöntem bilimsel destekleri olan bir yöntem midir?
6- Gizlilik ilkesiyle ilgili bilgi edinebilirsiniz.
Randevu almak isteyen kişiler ilgilendikleri psikolog hakkında bilgi sahibi olduktan sonra internet ya da telefon üzerinden, hastane, danışmanlık merkezi, psikiyatri merkezi, psikiyatri kliniği gibi çeşitli yerlerden randevu alabilirler. Randevu alırken, kişinin psikolog olmasına, tercihen bir psikiyatrist ile beraber çalışıyor olmasına özen gösterilmelidir.
Randevu almak için sağ altta bulunan iletişim kutumuza tıklayarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Psikiyatri, ‘ruh hekimliği’ anlamına gelip erişkin ve çocuk ergen psikiyatri olmak üzere ikiye ayrılır. Psikiyatri, ruhsal sorunların sebepleri ve tedavisi ile ilgilenen tıp dalıdır. Bu anlamda hem yüz yüze ve online terapi hem de ilaç tedavisi yapabilirler.
Ankara Papillon Akademi psikiyatri merkezinden randevu almak için linke tıklayabilirsiniz.
Psikiyatr, ‘ruh hekimi’ anlamına gelmektedir. Başlıca ilgi alanı beyin rahatsızlıklarıdır ve bu rahatsızlıkların tanı ve tedavisiyle ilgilenir.
Psikiyatrist olmak isteyen bir kişi 6 yıl tıp fakültesi ve 4 yıl uzmanlık eğitimi sonrası psikiyatrist olabilir. Bunun ardından yüz yüze ve online terapi uygulayabilecek, psikiyatri ilaçları yazabilecek yetkinliğe sahip olur.
Psikiyatride kullanılan ilaçlar genel olarak beş grupta toplanır ve bunların hemen hemen tamamı sadece psikiyatristler tarafından yazılabilir ilaçlardır. Kaygı ilaçları, antidepresanlar, antipsikotikler, duygudurum dengeleyiciler ve dikkat artırıcı ilaçlar olarak sıralanabilir. Gerektiği zaman psikiyatrist tarafından bu ilaçlar reçete edilmektedir. Doktor kontrolü olmadan bu ilaçların alınmaması, düzenlenmemesi veya bırakılmaması son derece önemlidir.
Sık karıştırılan ve birbiri yerine kullanılan iki meslek grubu olarak psikolog ve psikiyatrist gerçekten de büyük oranda benzer işler yapmaktadırlar. Aralarındaki en büyük farklardan biri eğitimleridir. Psikologlar 4 yıllık lisans eğitimlerini tamamladıktan sonra, ardından yüksek lisanslarını yaparak uzmanlaşabilirler, psikiyatristler ise 6 yıllık tıp eğitimlerini tamamladıktan sonra psikiyatri üzerine uzmanlık yapabilirler.
Psikiyatrist farmakolojik eğitimi aldığı için ilaçla tedavi yöntemini kullanabilir ancak psikologlar ilaçla ilgili herhangi bir müdahalede bulunamazlar, psikolog ile arasındaki diğer önemli fark budur.
Psikologlar, olası tanıdan bahsedip kesin bir tanı koyamazlar tanı koyma yetkisi yalnızca psikiyatriste aittir.
Psikolog psikiyatrist olamaz, bunun için yeniden psikiyatristin aldığı eğitim süreçlerinden geçmesi gerekir. Psikologlar ilaç tedavisi uygulayamazlar, uygulayabilmek için tıp mezunu olmak gerekir.
80’li yıllara kadar tıp diline Fransızca hakim olduğu için ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanını tanımlamak için psikiyatr terimi kullanılmış, günümüzde ise tıp diline İngilizce hakim olduğu için psikiyatrist terimi kullanılmaktadır. Bu bağlamda Ankara terapi talep eden biri doğru aramayı yapmak için Ankara psikiyatrist olarak aramalıdır.
Ankara Papillon Akademi psikiyatri ve psikolojik danışmanlık merkezi uzmanlarımız hakkında detaylı bilgi ve randevu almak için aşağıdaki butonları tıklayabilirsiniz.